İhracat Nedir Çeşitleri Nelerdir?

İhracat nedir; sorusunu neredeyse hepimiz ara ara sormuşuzdur. Gerek TV’de gerek gazetelerde pek çok zaman karşımıza çıkan bir kavramdır. İhracat nedir; sorusunun cevabını verecek olursak eğer, ihracat uluslararası ticaretin ana bileşeni olarak bir ülke içerisinde üretilen mal ve hizmetlerin, başka bir ülkede ikamet eden birey, kurum ve kuruluşlar tarafından mevzuata uygun bir biçimde satın alınmasına denir. İhracat, ticaret yapılan ülkeye, mal ve hizmetlerin büyüklüğüne ve anlaşmalara göre şekillenir ve ihracat çeşitliliğini beraberinde getirir. Şimdi bu 7 farklı ihracat başlığını inceleyelim.

İhracat Nasıl Yapılır?

Firmaların ihracat yapması için vergi numarası tek başına yeterli olmaz. Şirketler yeni bir kimlik kazanma yoluna giderek ihracatçı sıfatını almaları gerekir. İhracatçı birliklerine üye olunarak bu sıfat rahat bir şekilde kazanılabilir. Bu adımı geçtikten sonra ise müşteri bulunması ve pazar araştırmasının büyük bir özveri ile yapılması şirketin uzun vadede iyi satış rakamlarına ulaşmasını sağlayacaktır. İhracatçılar alıcı bulma aşamasında satış tekliflerini hazırlayıp bunları alıcılara sunmalıdır. Bunun sebebi ise alıcı tarafında profesyonel bir imaj kazanmak ve iş üslubuna uymak olarak nitelendirilebilir. İhracat süreci içindeki en önemli nokta şüphesiz ki, satış sözleşmesinin hazırlanmasıdır; bu sözleşme dış ticaretteki ana temel sözleşmedir ve bu sözleşmenin içerisinde ödeme türünü, sevkiyatın ne zaman yapılacağını, mal ve hizmet türünü ve de ters giden bir durum olması halinde ne yapılması gerektiğini sözleşme maddelerine bizzat eklemek hem alıcı için hem satıcı için iyi bir ihracat-ithalat ilişkisi doğurur aynı zamanda saydığımız maddeler iki taraf içinde önemli olan bir husustur. Diğer sözleşmeler bu ana sözleşmeye göre şekillenir. Sözleşmeler imzalandıktan sonra ise nakliye organizasyonu sağlanmalı ve de gerekli belgeler hazır hale getirilmelidir. Belgeleri sıralayacak olursak:

  • Türkçe fatura: Türkiye maliye mevzuatına uygun olarak kesilen hazine ve maliye bakanlığının damgalı faturalarıdır.
  • Çeki listesi: İhracata konu olan malın türünü ve miktarını gösteren belgedir.
  • Yabancı fatura: “Commercial invoice” olarak adlandırılan ihraç edilen malın alıcıya olan maliyetini gösteren faturadır.
  • Packing list: Yabancı dilde hazırlanan ve yüklemeye ait bilgilerin olduğu belgedir.
  • Taşıma belgesi: Taşıyıcı şirketin hazırladığı taşıma şekillerine göre değişiklik gösteren (deniz, kara, havayolu) evraklardır.

Bu belgeleri daha detaylı olarak incelemek isterseniz, sizler için hazırladığımız “7 Ana Başlıkta Dış Ticaret İçin Gerekli Evraklar” blog yayınımıza da inceleyebilirsiniz. Belge adımını da geçtiğimize göre sıra gümrük işlemlerinin yapılması aşamasına geldi. Bu aşamada hata yapmamak adına gümrük müşavirleri kanalı ile ihracat işlemleri gerçekleştirilir ve bu işlemlerin takibi yapılır. İhracat nedir, nasıl yapılır; sorusunun son aşaması olan ödemenin alınması ve evrakların işlenmesi kısmına geldik. Bu aşamada ödeme türü büyük önem arz ediyor. Eğer akreditif bir ödeme ise bankaya ihracat evrakları verilir ve ihracatçı ödemesini almış olur. Eğer peşin ödeme var ise ihracatçı evrakları direk alıcıya gönderebilir ve banka ile ilişiği kesilmiş olur.

İhracat Çeşitleri Nelerdir?

İhracat nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını verdik şimdi ise ihracat çeşitlerinden bahsedeceğiz.

  • Ön izne bağlı ihracat: Mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında ön izin alındıktan sonra mevzuata uygun olarak ihracat yapılmasıdır.
  • Kayda bağlı ihracat: İhracı kayda bağlı mallar kanunlara uygun olarak gümrük idarelerine başvurarak ihraç işlemlerini gerçekleştirmiş olurlar.
  • Kredili ihracat: Ödeme planına bağlı olan bu ihracat çeşidi müsteşarlıklar tarafından onaylanması ve de diğer ülke mevzuatına uygun olması gerekir.
  • Konsinye ihracat: Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere alıcılara veya yurt dışı temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eder.
  • İthal edilmiş malların ihracı: İthalat Rejimi çerçevesinde vergileri ödenerek ithal edilmiş bulunan yabancı menşeli yeni veya kullanılmış malların ihracı, özellik arz etmeyen ihracat kapsamında yapılır.
  • Bedelsiz ihracat: Ticari karşılığı olmayan ihracat çeşididir.
  • Ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat: Ticari kiralama sözleşmesinin; eşyanın cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam değeri, kira süresi, kira bedeli, bu bedelin ödeme şekli ve zamanı gibi bilgileri içermesi gereklidir. İhracatçı Birlikleri, başvuruları bu tebliğ hükümlerine göre değerlendirerek uygun görülenlerin ticari kiralama yoluyla ihracına izin verir.

İhracat nedir, nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir; gibi konulara değinmeye çalıştık umarım keyifli bir yazı olmuştur diğer yazılarımıza blog sayfamızdan göz gezdirebilirsiniz.

Email Listemize Kaydolun