İhracata Başlayın:
Uluslararası ticaretin tedarikçi ve üretici olan satıcılar tarafından daha basit olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bu blogumuzda, küresel ticaretin karmaşık ve zorlu görünen aşamalarını ele almayı ve ihracata başlamanıza yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
Neden İhracat:
Uluslararası devletlerin çoğu, şu anda daha fazla ihracatçıyı teşvik etmek için büyük çalışmalar yapıyor. Ülkelere katma değer kazandırmak için, ülkelerinin daha fazla ihracat ve daha az ithalat yapması gerektiğini biliyorlar. Bu nedenle uluslararası ticarette ihracat sürecini anlatarak başlayacağız. İşte Türkiye’nin ihracat teşviklerine ulaşabileceğiniz bir kaynak:
https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri
…
Adım 1: Ne Tür Bir İhracatçısınız?
Pek çok farklı ihracatçı türü vardır ve bunlar üç geniş kategoriye ayrılır: Edilgen, Aktif ve Stratejik
- Edilgen: Şans eseri ihracat yapan ihracatçılar. İhracatı, işlerinin önemli bir parçası olarak görmeyen ve istikrar gözetmeyen donanımsız ihracatçılar. İhracat için gereken belgelerin zahmetini ve günlük işlerindeki yoğunluğu istemeyen gruptur.
- Aktif: Bu ihracatçılar daha girişimcidir ve yeni keşfedilen fırsatları, hevesle kovalarlar. Büyüyen bir iş akışına yatırım yaparlar ve yurtdışı müşterilerinin taleplerine ilişkin idari süreci ve ihtiyaçlarını etkin bir şekilde yönetirler.
- Stratejik: Bu grup, ürünlerini denizaşırı ülkelere ihraç etmeyi, işlerinin temel bir işlevi olarak görür ve en iyi sonucu almak için büyük yatırımlar yapar. Ayrıca planlı süreçler ve ürünlerle güçlü bir denizaşırı oryantasyonuna sahiptirler. Yurtdışındaki rakiplerine karşı oyuna girmeyi hak eden firmalardır.
Sizin veya işletmenizin, hangi ihracatçı kategorisine girdiğine karar vermelisiniz. Ardından, işletmenizin yaklaşımını uluslararası pazarlara taşımak için Stratejik kategoriyi temel alarak, planlı süreçlere dahil olmak için yeni fırsatlar aramalısınız. ADABTE Hizmetleri, yeni fırsatlara ulaşmakta ihracatçı firmalara büyük faydalar sunar: https://adabte.com/hizmetlerimiz/
Adım 2: Dış Ticareti Planlayın
Dış ticaret şu şekilde görülüyor; karmaşık, uzman kadroya ihtiyaç duyulan, alışık olunmayan belgeler gerektiren (ticari faturalar, ihracat kargo nakliye talimatları, menşe belgeleri vb.) , denizaşırı pazarlar ve gümrükler hakkında kapsamlı bilgi isteyen, dil engeline takınılan, herhangi bir sorun durumunda ödeme alma tedirginlikleri…
Bunlar gibi pek çok sorun, firmaları uluslararası ticaretten uzaklaştırmakta. Bu sorunların yanı sıra, küçük bir önhazırlık ile dış ticaret süreçlerinde başarılı bir şekilde ustalaşmak zor değil. Şimdi anlatacağımız adımlar bir yana, ADABTE’nin bu alanda çizdiği mevcut ve test edilerek binlerce firmayı başarılı ihracat rakamlarına ulaştırmış bir rotası bulunuyor:
Barış Özcan sunumuyla “4 Adımda Dış Ticaret” :
Dış ticarete başlamak başlamak için planlarımızda kritik noktalarınız şunlardır:
- Hedef Pazarı Belirleyin – ürün ve hizmetlerinizi satmak istediğiniz ülke/pazar için hedef pazar araştırması yapın. Bu araştırma için verilere dayalı sistemleri kullanarak, ürünlerinizin hangi pazarlarda hangi firmalar tarafından alındığı gözlemleyin. Tendata, ADABTE işbirliğiyle size bu hizmeti sunacaktır: https://adabte.com/hizmetlerimiz/dis-ticaret-veri-tabani/ Bir başka seçenek de ADABTE’nin dış ticaret ekibinin ürünlerinizin GTİP kodu üzerinden sizlere sunacağı Hedef Ülke Portföyü hizmetlerinden faydalanmak olacaktır.
Gerekirse, ürün ve hizmetlerinize yönelik yerel kültür, eğilimler ve beklentiler hakkında bilgi edinmek için hedef pazarınıza ziyaretler düzenleyin.
- Profesyonel Destek + Tavsiye Alın – Gerek devlet kanalları gerekse profesyonel kuruluşlar ihracatın pek çok alanında kılavuz olmaya çalışmaktadır, örneğin Kolay İhracat hareketiyle yola çıkılan bir kılavuz: https://www.kolayihracat.gov.tr/
Unutmamalısınız ki size en doğru rehberliği sunacak olanlar, bu alanda tecrübesi olan meslektaşlarınız veya alanında uzmanlaşmış hizmet kanallarıdır. Daha önce aynı yoldan geçmiş işletmelere ait tecrübeler ve sahada karşınıza çıkabilecek engelleri öğrenmeniz, onların hatalarından kaçınmanıza yarayacaktır. Tüm bunların yanı sıra ADABTE “Tecrübe Konuşuyor” blog serimiz de bu alanda tecrübesi olan kişilerin deneyimlerini aktarmaya devam ediyor.
- Uygunluk Kontrolleri – Ürünlerinizi dış piyasalara satmak (ihraç etmek) veya iç piyasalardan ithal etmek için herhangi bir kısıtlama olup olmadığını, bakanlıkların sunduğu web sitelerinden (https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/ihracat-rejimi) veya düzenli olarak yayınlanan Resmi Gazete Tebliğlerinden öğrenin.
- Bütçeleme + Fiyatlandırma – Dış ticarette potansiyel müşterilerinize teklif verirken satış maliyetlerinizi hesaplayın, çünkü teslimat maliyetleri, sigorta ve bazı durumlarda gümrük ücretleri vb. iç piyasa hesaplamalarından oldukça farklıdır. Hesaplamalarınız tamamlandığında, ürün veya hizmetlerinize ait fiyatlarınızın hedef pazarda hâlâ rekabetçi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
Bunların yanı sıra yerel distribütörlere de ödeme yapmanız gerekecekse veya pazarlama/reklam ajansları aracılığıyla tanıtım yapmaya ihtiyacınız olacaksa bunların tamamının hesaba katılması ve talep edeceğiniz fiyatlara göre maliyetlerin dengelenmesi gerekir.
- Müşteri Siparişi Hedefleme – Ürün ve hizmetleriniz için hedeflediğiniz pazarları test edin ve yalnızca güvenli işletmelerle çalışın. Yatırımlarınızı yönlendirmeniz gereken kritik noktaların, pazarlama, satış kampanyaları ve sipariş teslim süreçleri olduğunu unutmayın. İhracatınız, ancak akıllıca yapılan yatırımlarla başarıya ulaşacaktır.
- Satış Sonrası Destek – İhracat sonrasında satış sonrası desteğe önem verin. İhracat belgelerinin oluşturulması, lojistik seçimi, malların müşteriye teslimini ve takibi gibi pek çok süreç bir arada işleyecektir. Bu süreci, verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olacak profesyonel hizmetler almayı değerlendirin.
Örneğin, ADABTE’nin sunduğu Dış Ticaret Temsil Hizmeti (https://adabte.com/hizmetlerimiz/dis-ticaret-temsil-hizmeti/) ürünlerinizi hedeflenen pazarlarda hem satış öncesi hem satış sonrası temsil ederek başarıya ulaştıracaktır.
Adım 3: Deneyimlerden Yararlanmak İçin Ortaklıklar Kurun
Hedeflediğiniz pazarda ilk satışınızı veya birkaç satış daha yaptıktan sonra, kendi başınıza deneme yanılma yolu ile öğrenmenin daha hızlı yolu; partnerlikler yoluyla rakiplerinizin dış ticaret deneyimlerinden yararlanmaktadır. Dış ticaretinizi daha verimli hale getirmek için şu adımları takip edin:
- Karşılıklı İş İlişkileri Oluşturma – Birçok firma, iş ortaklarının desteğine başvurarak dış piyasalardaki bilgi ve deneyim eksikliklerinin üstesinden gelebilir. Lojistik komisyon aracıları ve lojistik firmaları gibi şirketleri, tedarik zincirinize dahil edin ve tecrübelerinizi paylaşarak onlarla karşılıklı iş ilişkileri kurun. Lojistik firmaları, ihracat danışmanlık firmaları, gümrük uzmanları gibi partnerlerinizden, hizmetlerinin ‘nasıl’ gerçekleştirildiği hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışın.
- Uluslararası Ticaret Örgütleri– İhracatçı sayısını artırmaya çalışan sayısız kuruluş (ulusal ve yerel hükümet, girişim ajansları, Ticaret Birlikleri, Ticaret Odaları gibi) var ve bunların tümü, ihracatın kolaylaştırılmasında rol oynar.
Motivasyonları ekonomik çıkarlara göre değişmesine karşın; asıl amaçları, müşteri veya üye olduğunuzu görmek, küresel ticaret ağındaki ihracatçı sayısını artırmak ve buna karşılık kendi ülkelerinin de ihracat ekonomisini geliştirmektir. Sundukları veri kaynaklarından faydalanarak, bu durumu kendi firmanız ve ihracat yükselişiniz için bir artıya çevirebilirsiniz. İşte o kaynaklardan birisi: https://data.wto.org/
- Deneyim En İyi Öğretmendir – İhracat yapmak biraz da şans gerektirir, bu doğru! Ne var ki ne kadar çok denerseniz o kadar şanslı olursunuz! Öyleyse ihracat yolculuğunun, size yeni deneyimler katmasına izin verin ve bir an önce başlayın.
Adım 4: Destek Alın ve Harekete Geçin
Devlet kurumlarının yanı sıra, KOBİ’lere ihracat sürecinde yardımcı olmak için kurulmuş sektör kuruluşlarından faydalanın. Türkiye’de ihracat alanında hizmet sunan birkaç kaynağı sizlerle paylaşıyoruz:
- Ticaret Bakanlığı’na Bağlı “Müşavire Danış” Sistemi: https://musaviredanisin.ticaret.gov.tr/ Bu sistemle bir üretici veya tedarikçiyseniz yurtdışında görev yapan temsilcilere danışarak ithalatçılar hakkında danışabilir ve bilgi alabilirsiniz:
- TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi): https://tim.org.tr/tr/ 27 sektör, 61 İhracatçı Birliği ile 95 bini aşkın ihracatçıyı temsil eden Türkiye ihracatının tek çatı kuruluşu olma görevini üstlenen TİM, ihracatçıların üretim ve dış ticarette avantaj elde etmelerini sağlamak için birçok teşvik ve destek sağlıyor. Ar-Ge, tasarım ve girişimcilik alanlarında bir ekosistem oluşturarak, firmaların yurtdışına açılmalarına, uluslararası arenada başarı elde etmelerine de yardımcı oluyor.Web siteleri üzerinden ihracat alanlarındaki faaliyetlerini inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte bölgenizde bulunan İhracatçı Birlikleri’nin ürün ve bölge bazındaki teşviklerini de inceleyebilirsiniz.
- İhracat Destek Ofisleri: https://ihracatdestek.org.tr/ TOBB’a bağlı olarak hizmet veren İhracat Destek Ofisleri, Türkiye’nin çoğu bölgesinde Sanayi Odalarına ve Ticaret Odalarına bağlı olarak ihracatını geliştirmek isteyen firmalara danışmanlık sunuyor.
- Dış Ticaret İstihbarat Merkezleri: https://www.dtim.com.tr/ Dış Ticaret İstihbarat Merkezleri; sanayi tesislerinin, küresel pazardaki rekabet ortamında daha sağlam biçimde yer almasını sağlayacak Nokta Atışı İhracat Danışmanlığı, Hedef Pazar araştırması gibi hizmetlerle firmalara katkı sağlıyor.
…
Bizler ADABTE International olarak, Hedef Ülke Raporu, Portföy Oluşturma Hizmeti, Dış Ticaret Temsil Hizmeti ve Belge Tescil Hizmetleri gibi pek çok hizmetimizle birlikte firma ve kurumların dış ticaret süreçlerinde birlikte ilerliyoruz. Dış ticarete ilişkin soru ve deneyimlerinizle ilgili bize ulaşmaktan çekinmeyin, dış ticaret ekibimiz size en kısa sürede dönüş yapacaktır.