Dünyadaki Önemli Limanlar

Dünya ticaretinin belkemiği olan limanlar, küresel ekonominin en kritik yapı taşlarından biridir. Bu merkezler, uluslararası ticaretin sürdürülebilirliği için hayati öneme sahip olup milyonlarca konteyner işlemi gerçekleştirerek ülkeler arasındaki mal akışını hızlandırmaktadır. 

Özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki limanlar, dünya genelindeki konteyner taşımacılığı hacminin yaklaşık %70’ini yönetmektedir. Modern ve geniş altyapıya sahip bu limanlar, küresel ekonomik büyümeyi destekleyerek, ülkelerin hem ithalat hem de ihracat kapasitelerini geliştirmelerine olanak tanımaktadır.

Dünya Liman Şehirleri Haritası ve Listesi (2025)

Dünya genelinde ticaret hacmi günden güne büyümekte ve deniz ticaretinin gelişmesiyle konteyner limanlarının değeri de artmaktadır. Bu limanlarda, konteyner üniteleri yüklenip boşaltılmakta, bakımları yapılmakta ve geçici olarak istiflenmektedir

Dünya limanları arasında en fazla kapasiteye sahip ülke Çindir. Çin’i sırasıyla ABD, Almanya ve Japonya izlemektedir. 2025 itibariyle dünyadaki en büyük ilk on limandan yedisi Çin’e aittir.

Dünya limanları haritasına bakıldığında, konteyner limanlarının özellikle Uzakdoğu, Kuzey Amerika ve Avrupa bölgelerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Ülkelere göre en önemli limanların detaylı sıralaması:

Çin Halk Cumhuriyeti Limanları

Shanghai (dünyanın en büyük konteyner limanı, 505.7 milyon ton kapasiteli, 3619 km² alan), Hong Kong, Dalian, Fuzhou, Guangzhou, Haikou, Huangpu, Lianyungang, Nanjing, Nantong, Ningbo-Zhoushan (2019’da 28 milyon TEU), Qingdao (yıllık 19 milyon TEU), Qinhuangdao, Shantou, Tianjin, Xiamen, Xingang, Yantai, Zhanjiang.

Amerika Birleşik Devletleri Limanları

Los Angeles (ABD’nin en büyük konteyner limanı), Anchorage, Baltimore, Boston, Charleston, Chicago, Duluth, Hampton Roads, Honolulu, Houston, Jacksonville, New Orleans, New York, Philadelphia, Cape Canaveral, Portland (Oregon), Prudhoe Bay, San Francisco, Savannah, Seattle, Tampa, Toledo.

Almanya Limanları

Hamburg (Almanya’nın en büyük konteyner limanı, yılda 10.000+ konteyner gemisi trafiği), Berlin, Bonn, Brake, Bremen, Bremerhaven, Cologne, Dresden, Duisburg, Emden, Karlsruhe, Kiel, Lübeck, Magdeburg, Mannheim, Rostock, Stuttgart.

Japonya Limanları

Tokyo, Osaka, Kobe, Nagoya, Yokohama, Akita, Amagasaki, Chiba, Hachinohe, Hakodate, Higashi-Harima, Himeji, Hiroshima, Kawasaki, Kinuura, Kushiro, Mizushima, Moji, Sakai, Sakaide, Shimizu, Tomakomai.

Singapur Limanı

Singapur Limanı (dünyanın en işlek ikinci konteyner limanı, yıllık 37 milyon TEU, dünya ticaretinin %10’unu yönetir, 472.3 milyon ton kapasiteli).

Güney Kore Limanları

Busan (Güney Kore’nin en büyük limanı, yıllık 21 milyon TEU), Chinhae, Incheon, Kunsan, Masan, Mokpo, Pohang, Tonghae-hang, Ulsan, Yosu.

Hollanda Limanları

Rotterdam (Avrupa’nın en büyük limanı, yıllık 14 milyon TEU, 14. yüzyıla kadar uzanan geçmişi), Amsterdam, Delfzijl, Dordrecht, Eemshaven, Groningen, Haarlem, Ijmuiden, Maastricht, Terneuzen, Utrecht, Vlissingen.

Birleşik Arap Emirlikleri Limanları

Dubai (Orta Doğu’nun en büyük limanı, yıllık 15 milyon TEU), Abu Dhabi, Ajman, Al Fujayrah, Das Adası, Khawr Fakkan, Mina Jabal Ali, Mina Khalid, Mina Rashid, Mina Saqr, Mina Zayid, Umm al Qaywayn, Jebel Ali.

İngiltere Limanları

Londra, Liverpool, Southampton, Belfast, Bristol, Cardiff, Dover, Falmouth, Felixstowe, Glasgow, Grangemouth, Hull, Leith, Manchester, Peterhead, Plymouth, Portsmouth, Scapa Flow, Sullom Voe, Tees, Tyne.

Malezya Limanları

Port Klang (Malezya’nın en büyük limanı, yıllık 14 milyon TEU), Tanjung Pelepas (yıllık 9 milyon TEU), Kuantan, Penang, Bintulu, Johor.

İspanya Limanları

Barcelona, Bilbao, Valencia, Cadiz, Cartagena, Castellon de la Plana, Ceuta, Huelva, La Coruna, Las Palmas (Kanarya Adaları), Malaga, Melilla, Pasajes, Gijon, Santander, Santa Cruz de Tenerife (Kanarya Adaları), Tarragona, Vigo.

İtalya Limanları

Genoa, Venedik, Trieste, Augusta (Sicilya), Bagnoli, Bari, Brindisi, Gela, La Spezia, Livorno, Milazzo, Naples, Porto Foxi, Porto Torres (Sardunya), Salerno, Savona, Taranto.

Türkiye Limanları

İstanbul Ambarlı (Türkiye’nin en işlek limanı), Asyaport (Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı), İstanbul Haydarpaşa, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Samsun, Mersin, Gemlik, Hopa, İskenderun, İzmit (Evyap, Yılport, Derince).

Belçika Limanları

Antwerp (Belçika’nın en büyük konteyner limanı), Brugge, Gent, Hasselt, Liege, Mons, Namur, Oostende, Zeebrugge.

Kanada Limanları

Vancouver, Montreal, Halifax, Hamilton, Churchill, New Westminster, Prince Rupert, Quebec, Saint John (New Brunswick), St. John’s (Newfoundland), Sept Isles, Sydney, Trois-Rivieres, Thunder Bay, Toronto, Windsor.

Rusya Limanları

Saint Petersburg, Novorossiysk, Vladivostok, Kaliningrad, Arkhangelsk, Astrakhan, Kazan, Khabarovsk, Kholmsk, Krasnoyarsk, Moscow, Murmansk, Nakhodka, Nevelsk, Petropavlovsk-Kamchatskiy, Rostov, Sochi, Tuapse, Volgograd, Vostochnyy, Vyborg.

Avustralya Limanları

Adelaide, Brisbane, Cairns, Darwin, Devonport (Tazmanya), Fremantle, Geelong, Hobart (Tazmanya), Launceston (Tazmanya), Mackay, Melbourne, Sydney, Townsville.

Brezilya Limanları

Belem, Fortaleza, Ilheus, Imbituba, Manaus, Paranagua, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Rio Grande, Salvador, Santos, Vitoria.

Afrika Limanları

Durban (Güney Afrika), Cape Town (Güney Afrika), Mombasa (Kenya), Tanger Med (Fas), Port Said (Mısır), Lagos (Nijerya).

Ortadoğu Limanları

Jeddah (Suudi Arabistan), Salalah (Umman), Haifa (İsrael), Beirut (Lübnan), Kuwait (Kuveyt).

Güney ve Güneydoğu Asya Limanları

Jawaharlal Nehru (Hindistan), Mumbai (Hindistan), Colombo (Sri Lanka), Chittagong (Bangladeş), Ho Chi Minh City (Vietnam), Laem Chabang (Tayland), Manila (Filipinler), Jakarta (Endonezya).

Bu limanlar sadece bulundukları ülkelerin değil, tüm dünya ekonomisinin önemli birer parçasıdır ve küresel tedarik zincirlerinin sorunsuz işlemesi için kritik rol oynamaktadır. 

Dünyadaki En Önemli Konteyner Taşımacılığı Limanları ve Özellikleri

Konteyner taşımacılığı limanları, küresel ticaretin belkemiği olarak dünya genelindeki mal akışını hızlandırmakta ve ekonomik büyümeyi desteklemektedir. Bu limanlar sadece yük taşıma kapasiteleri ile değil, aynı zamanda sundukları altyapı, teknoloji ve hizmet kalitesiyle de öne çıkmaktadır.

Sıra Liman Adı Ülke İşlem Hacmi (TEU) Dünya Ticaretindeki Payı Toplam Kapasite (ton) Temel Özellikler
1 Shanghai Çin 49 milyon %20+ 505.7 milyon Dünyanın en büyük konteyner limanı, 3619 km² alan, 20 km rıhtım uzunluğu, 125 rıhtım
2 Singapur Singapur 37.2 milyon %10 472.3 milyon Asya-Pasifik bölgesinde kritik denizcilik merkezi, 123 ülkede 600+ liman bağlantısı
3 Ningbo-Zhoushan Çin 31 milyon Belirtilmemiş 453+ milyon Ham madde ve büyük hacimli yükler için, 309 rıhtım, 600 liman bağlantısı
4 Shenzhen Çin 26.9 milyon Belirtilmemiş Belirtilmemiş Güney Çin’in elektronik ihracat kapısı, 5 ana konteyner terminali
5 Qingdao Çin 26.4 milyon Belirtilmemiş Belirtilmemiş Dünyanın en büyük demir cevheri ve Çin’in en büyük ham petrol limanı
6 Guangzhou Çin 20.8 milyon Belirtilmemiş 460+ milyon 2023’te %2.5 büyüme gösteren Pearl River Deltası limanı
7 Tianjin Çin 21.8 milyon Belirtilmemiş Belirtilmemiş Kuzey Çin’in en büyük limanı, Pekin’in ana deniz kapısı, 121.000 hektar alan
8 Busan Güney Kore 22.8 milyon Belirtilmemiş Belirtilmemiş Güney Kore’nin en büyük limanı, 840.000 m² alan, 169 gemi kapasitesi
9 Hong Kong Çin 18 milyon Belirtilmemiş Belirtilmemiş “Bir devlet, iki sistem” politikası kapsamında özel statülü liman
10 Rotterdam Hollanda 13.4 milyon Belirtilmemiş 387 milyon Avrupa’nın en büyük limanı, Asya dışında dünyanın en büyük limanı

Sıkça Sorulan Sorular

Dünya ticaretinde önemli yer edinen limanlar hakkında diğer merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Dünyada en büyük liman nerede?

Dünyada en büyük liman, Çin’in Shanghai şehrindedir. 

2025 yılı itibariyle yıllık 50+ milyon TEU işlem hacmiyle dünya ticaretinin yaklaşık %22’sini tek başına yönetmektedir. 505.7 milyon ton taşıma kapasitesi ve 3619 km² alanıyla, tek başına diğer limanların birçoğunun toplamından daha fazla konteyner elleçlemektedir. 

Avrupa’nın en büyük limanı hangisi?

Avrupa’nın en büyük limanı Hollanda’nın Rotterdam şehridir. 

2025 verilerine göre yıllık 14.5 milyon TEU işlem hacmi ve 387 milyon ton yük taşıma kapasitesiyle Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 içindedir. 

Rhin Nehri bağlantısı sayesinde Avrupa’nın içlerine kadar ulaşım imkanı sağlayan Rotterdam, aynı zamanda yeşil enerji ve dijital dönüşüm çalışmalarıyla da öncü konumdadır. Asya dışında dünyanın en büyük ve en teknolojik limanı olarak bilinmektedir.

En işlek liman Türkiye’nin neresinde?

Türkiye’nin en işlek limanı İstanbul’daki Ambarlı Limanı’dır. 

3.5 milyon TEU’yu aşan işlem hacmiyle, Lloyd’s List’in dünya sıralamasında ilk 60 içinde yer almaktadır. Karadeniz, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’ya yük sevkiyatında kilit rol oynayan liman, 300 metreden büyük gemilerin yanaşabildiği modern altyapısıyla Türkiye’nin dış ticaretinin can damarı konumundadır. 

İçinde Kumport, Marport ve Mardaş gibi özel terminalleri barındıran kompleks, Türkiye’nin konteyner hacminin yaklaşık üçte birini tek başına karşılamaktadır.